“Interior Landscape” – The Biophilic Approach to Design

Student | Yauheniya Pryshchepnaya 
Faculty | Deborah Schneiderman
School of Design, Graduate Interior Design

The Seagram building is the site for the office of a newly formed creative consultancy THE AGENCY. An ethereal interior landscape is generated with organic and radial planning, biophilic design though real and constructed vegetation, and project materiality. The Biophilic approach to design has been shown to help reduce stress and improve cognitive function and creativity. Recycled material which is integrated throughout the project is a critical sustainable strategy. Translucent fabric and glass partitions with rounded edges aligns with the existing rigid glass structure of Seagram building and is utilized within the interior to extend space while generating semi privacy and flexibility.

Strategy of suspension is incorporated into the main stairs, creating a perceptually floating interstitial level that houses alternative working or meeting spaces between the floorplates.

To support the idea of landscape, patterns of leaves are etched into some glass partitions, pebble-like shaped furniture is specified as alternative workplaces, and air plants are suspended from the ceilings throughout.
Unlike traditional plants, air plants don’t require soil to grow and are less dependent on water. These features make it possible to suspend them from the ceilings. Parametric armature with organic shaped holes ( leaves ) hold plants. Plants in office will reduce stress , increase productivity , boost creativity, improve health and purify the air.
Fabric partitions visually divide a space and create semi privacy between client and office zone. A railing system makes them flexible. Workstations are placed around the perimeter of the building with privilege of natural lighting while shared more enclosed facilities at the center. Rounded edges are intended to reinforce the idea of landscape within the open office planning with an organic circulation pattern that navigates users through the space.  Space planning employs a radial approach.