Habitat 375 (A Biophilic Workplace Concept)

Student | Dylan Roberts
Faculty | John Otis
School of Design, Graduate Interior Design

Set in the historical Seagrams Building, a biophilic workplace concept provides The Agency with a creative office solution providing a sense of place reminiscent of the natural environment. The biophilic office atmosphere provides employees with refuge from the urban context of New York City while facilitating productivity through enhanced creativity and stress reduction. Natural materiality stimulates occupants through sight, touch, and sound providing an interior environment that enhances a connection to nature. Habit 375 articulates the relationship between nature, the occupant, and the built environment to reinforce how biophilia can be leveraged in workplace design.

A biomorphic honeycomb pattern was abstracted and translated from Mies’s square grid to inform the interior architecture of the two floor space. The honeycomb grid carves out a centralized double height atrium space which includes a coffee bar, vertical garden and various seating configurations.
Terrazzo floors meet soapstone tile to designate a separation between workspace and circulation. Bamboo fluted walls continue onto the ceiling, terminating at Mies’s landmarked luminous grid.
Inspired by the intersection of a design studio pin board and Mies’s trademark curtain wall system, a modular exhibition display system is developed called Flex-Exhibition.
Above the Honeycomb Atrium, a lounge and bar with mahogany banquettes built into alcoves frame a view of the vertical garden.
Natural materials of wood, stone and foliage build a biophilic material palette. The palette provides a material connection to nature creating a distinct sense of place.
Thoughtful inclusion of recreational areas balance workspaces to provide employees with opportunities to interact and decompress.