Epidote


School of Architecture | Graduate Architecture •
Students | Paola Bokobsa, Brook Boughton •
Faculty | Dylan Baker-Rice •

Epidote is a waste-to-energy, recycling, and mushroom farm facility that takes the concept of destruction and regeneration and applies it to every aspect. Circular economies are created, such as mycelium panel production. The geological formations of our massing create new ecosystems, not only between the volumes but also into the interior of the mushroom farm. Epidote aims to create a retreat from the city while being conscious of the constraints of time and environmental change.

Four separate massings sit along a water edge, connected by massing in the background of the image. The left massing dives into the water. The center mass is imposing and is carved away. The right two massings are connected at the roof. The colors are desaturated and the materials used are mycelium panels, wood plank in both natural and burnt states, and concrete towards the base. The water reflects the massing and there is a light smoke coming from the roof of the middle mass, indicting the waste to energy smokestack.
Waterways carve the massings, creating new ecosystems and geological formations such as sea caves. Fractures in the facade allow for moments of natural airflow and light intake.
two chunk renderings showing materials and circulations
Two chunk renderings showing the tectonic construction of 3 separate volumes. A charred timber paneling and mycelium panels are mainly shown. Waterways carve the volumes allowing for both pedestrian and boat circulation. Waste drop-off is also shown.
Ground-level plan showing the carving of the water’s edge using the language of piers and docks. Water breaks into the mushroom farm in the north, creating a new ecosystem. A bathing cove is shown in the middle mass and a cave is formed in the south massing.
A section through the recycling center mass reveals a cave underneath the structure itself and a lookout point.
Physical model reveals the slippage of materials, allowing for a passive airflow and natural light to slip in. Wood was also a primary facade material due to the lumber mill immediately adjacent to the site.
Between the waste-to-energy massing and the mushroom farm facility, a cavern is formed, which welcomes a passenger ferry deep into the site.
A longitudinal section reveals the different scales of carvings, splitting the formations into distinct programmatic volumes. It also reveals material slippage and the various waterways.