A Cave For Escapism: Integrated Wellness Center During Pandemic

Student | Tianli Gu
Faculty | Suzanne Song
School of Design, Graduate Interior Design

Based on the vision of improving people’s increasingly severe mental health problems in the context of the epidemic, an integrated Covid wellness center is designed to explore the possible impact of sustainable materials on mental health. The program focuses on the immersive feeling and emphasizes the concept of escapism so that through a non-daily cave experience, derived from the mycelium, the visitors can feel distraction and relief from unpleasant realities, and
improve their symptoms.

In this double height cave structure, mycelium i s utilized as the material of the wall to create a rough but tranquil atmosphere, making hypnotherapy possible with such a non-daily experience.
The entrance i s set on the 12th floor, leading to the waiting area that connects most of the
functional areas, and then down the stairs to the therapy room on the 11th floor. The transition from radial to linear circulation makes the whole space more immersive.
Although the space is set up as a series of connected caves of varying sizes, the introduction of skylights makes it less dim than any caves in an ordinary sense.
Starting from the reception, the experience of the cave is established. The color combination of orange and white drawn from the mycelium is also reflected in the choice of furniture.
The waiting area connects most of the functional areas, and the central sofa, as the visual center, also bears the role of connecting patients.
In the counseling room, the massive introduction of light and vegetations makes the entire space more comfortable, so that patients can be more relaxed to face the consultation.